Artificiële Intelligentie inzetten voor je bedrijf, wat zijn de opties?

Artificiële Intelligentie inzetten voor je bedrijf, wat zijn de opties?

Kunstmatige Intelligentie; het is de “elephant in de room”! Maar welke tools zijn er nu precies beschikbaar om AI in te zetten binnen jouw organisatie? In dit artikel zal ik focussen op Generatieve AI (GenAI). Daarnaast zijn er natuurlijk ook meer gebruikelijke AI methodes beschikbaar.

ChatGPT

Laten we starten met de bekendste AI tool van ze allemaal: ChatGPT. ChatGPT heeft veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het creëren van CustomGPT’s en integratie via API’s. Maar er zijn ook nadelen. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT heeft niet de beste reputatie op het gebied van data verwerken. Data die je invoert wordt nog weleens gebruikt om modellen te trainen, met alle gevolgen van dien.

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot is Microsoft’s variant op ChatGPT. Beter gezegd, Microsoft gebruikt dezelfde modellen aan de achterkant, alleen nemen ze meer stappen om je data te beschermen. Er zijn enorm veel Copilots, waaronder bijvoorbeeld Microsoft Copilot (de gratis versie van Copilot voor in de browser) en Copilot voor Office 365.

Wat is Microsoft Copilot?

Microsoft heeft veel verschillende Copilots, wat een beetje verwarrend is. Maar wanneer er naar Microsoft Copilot wordt gerefereerd bedoelt men meestal de “gratis” Copilot in de browser. Deze kan iedereen gratis gebruiken, zowel zakelijke als privé gebruikers. Wel genieten zakelijke gebruikers van commerciële dataprotectie, wat inhoudt dat hun data niet wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden – en ook niet met OpenAI wordt gedeeld.

Wat is Microsoft Copilot voor Office 365?

Copilot voor Office 365 is weer totaal anders dan Microsoft Copilot. Deze Copilot vind je namelijk terug in al je Office applicaties, zoals Microsoft Excel, Word en Outlook. Dat wil zeggen; als je een licentie hebt. Een licentie voor Copilot O365 kost momenteel 30 euro per maand, en kan alleen worden afgenomen naast een bestaande licentie voor Office 365 (het is namelijk een uitbreidingslicentie).

ChatGPT via Azure

Wie gebruik wil maken van de krachtige modellen van OpenAI, en tegelijkertijd van de databescherming van Microsoft, kan ook werken via Microsoft Azure. Azure maakt gebruik van dezelfde modellen zoals ChatGPT, alleen worden deze door Microsoft gehost.

Hoe start je?

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er enorm veel manieren om met Artificiële Intelligentie aan de slag te gaan. We zien dat de meeste bedrijven graag werken met bijvoorbeeld Microsoft Copilot of Copilot voor Office 365. Dit vanwege de mogelijkheden voor databescherming die Microsoft biedt. Wie een sterke start wilt maken kan overwegen om een Microsoft Copilot training te volgen. Heb je de betaalde licentie voor Copilot voor Office 365? Dan kun je een Copilot Office 365 training overwegen.