Zakenreis in Portugal? Dit zijn de do's and don'ts in de Portugese cultuur

Zakenreis in Portugal? Dit zijn de do's and don'ts in de Portugese cultuur

Als je op zakenreis gaat naar Portugal, is het belangrijk om rekening te houden met de lokale cultuur en gebruiken. Hoewel Portugal een Europees land is, heeft het zijn eigen unieke tradities en etiquette. Door hier rekening mee te houden, vergroot je jouw kansen op succesvol zaken doen en toon je respect voor de lokale bevolking. In dit artikel zal ik een aantal belangrijke do's and don'ts in de Portugese cultuur bespreken. Lees verder om goed voorbereid op zakenreis naar Portugal te gaan.

Begroeting en taal

Begroet mensen altijd met een handdruk en direct oogcontact. Een vriendelijke en respectvolle begroeting is een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur. Daarnaast is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met 'Bom dia' (goedemorgen), 'Boa tarde' (goedemiddag) of 'Boa noite' (goedenavond), afhankelijk van het moment van de dag.

Vermijd het gebruik van informele of vulgaire taal. De Portugezen hechten veel waarde aan beleefdheid en netheid in hun taalgebruik. Daarnaast is het belangrijk om niet te luidruchtig of te overdreven te zijn in je communicatie. Hou het beleefd en respectvol.

Zakelijke afspraken

Wees punctueel en arriveer op tijd voor zakelijke afspraken. Het wordt gewaardeerd als je jouw waardering toont door op tijd te komen. Daarnaast is het belangrijk om professionaliteit uit te stralen en te kleden. Een verzorgde en professionele uitstraling wordt in Portugal op prijs gesteld.

Vermijd het maken van directe en harde beslissingen tijdens zakelijke bijeenkomsten. De Portugezen hechten waarde aan een rustige en respectvolle communicatie. Neem de tijd om naar anderen te luisteren en respecteer hun standpunten voordat je een beslissing neemt.

Eten en drinken

Als je wordt uitgenodigd voor een zakelijke lunch of diner, is het gebruikelijk om respectvol en beleefd te zijn. Geniet van de lokale gerechten en drankjes en gebruik je bestek op de juiste manier. In Portugal is het ook gebruikelijk om een toast uit te brengen voor het eten.

Vermijd het wijzen met je mes. In Portugal is het onbeleefd om met je mes naar iemand te wijzen. Gebruik in plaats daarvan je vork om aan te geven waar je het over hebt. Daarnaast wordt het niet gewaardeerd als je je bord helemaal leeg eet. Laat een beetje eten over om aan te geven dat je genoeg hebt gehad.

Relaties en communicatie

Wees vriendelijk en maak tijd voor kleine praatjes. De Portugezen hechten veel belang aan persoonlijke relaties en een goede communicatie. Het tonen van interesse in de Portugese cultuur en het stellen van vragen over het land en de mensen wordt gewaardeerd.

Vermijd het bespreken van politiek of religieuze onderwerpen, tenzij de andere partij hier zelf over begint. Deze onderwerpen kunnen gevoelig liggen en het is belangrijk om geen controverses te veroorzaken. Houd het gesprek luchtig en vriendelijk.

Als je deze do's and don'ts in de Portugese cultuur in gedachten houdt tijdens je zakenreis naar Portugal, vergroot je de kans op succesvolle zakelijke relaties en een plezierige ervaring. Het respecteren van de lokale gebruiken en tradities is essentieel voor het opbouwen van goede relaties met de Portugese bevolking. Reis je naar het zuiden van Portugal? Lees dan meer tips over de Portugese bevolking op Lagos.nl. Dus, pak je koffers en bereid je voor op een succesvolle zakenreis naar Portugal!